Oldalunk cookie-kat (sütiket) használ a maximális felhasználói élmény biztosításához. Ha folytatja az oldal használatát, feltételezzük, hogy elfogadja ezt a tényt.

VELENCE BEVEZETTE A TURISTAADÓT

Velence régóta küzd a tömegturizmussal. Sok velencei inkább távozott a város történelmi központjából, ezáltal kissé bizarr turisztikai szabadtéri múzeumot létrehozva. A város küzd saját megőrzéséért, ezért májustól bevezette a turisztikai adót a turistaáradat megfékezésére.

Szezontól függően a látogatók napi 3–10 eurós belépő díjat kell, hogy fizessenek. 

A belépődíjat a városba érkező minden látogatónak meg kell fizetnie, kivéve azoknak, akik az éjszakát a városban töltik. Nekik azért nem kell belépő díjat fizetniük, mert fizetnek idegenforgalmi adót. Az adóból befolyt összeget a történelmi város fenntartására kívánják felhasználni. A város tengerbe vert facölöpökre épült, emiatt a növekvő tengerszinttel és az idő múlásával egyre nagyobb a veszélye a süllyedésnek. Ez az oka annak, hogy a városi tanács megpróbálja szabályozni annak látogatottságát. 

A legmagasabb adót az ünnepnapokon kell fizetni, amikor a városba a legtöbb turista érkezik. Egy nap folyamán Velencét körülbelül 130 000 turista látogatja meg, míg a városközpontban csak 54 000 ember él. A legtöbb turista városnéző hajókkal érkezik és csupán néhány órát marad a városban. Az olaszok "mordi e fuggi"-nek vagy "enni és futni"-nak hívják őket. Ez természetesen megváltoztatja a város jellegét is, ahol egyre kevesebb szolgáltatás van az állandó lakosságért. A szupermarketek átadják helyüket az éttermeknek, a fodrászatok pedig az ajándéktárgy boltoknak. Ennek eredményeként egyre több ember költözik a szárazföldre, és Velence nap mint nap fokozatosan a turisták városává válik, éjszakánként pedig a kísértetek városává.

A történelmi paloták nem maradnak fenn lakók nélkül. Minél elhagyatottabbak, annál rosszabb állapotba kerülnek, így a város épületei, amelyek híressé tették azt, fokozatosan összeomlanak. A vízre épült palotáknak szükségük van állandó lakókra karbantartásuk érdekében.