Oldalunk cookie-kat (sütiket) használ a maximális felhasználói élmény biztosításához. Ha folytatja az oldal használatát, feltételezzük, hogy elfogadja ezt a tényt.

MILYEN GYÓGYSZEREKET VIHET MAGÁVAL A NYARALÁSRA?

Ha nyaralni megy egy másik EU-s országba, előfordulhat, hogy vényköteles gyógyszerekre lesz szüksége. A recepten minden szükséges információnak szerepelnie kell. Jó, ha előzetesen érdeklődik, hogy a biztosító fizeti-e a gyógyszereket, vagy később esetlegesen megtéríti azok költségét. A vény nélkül kapható gyógyszerek megvásárolhatóak az Európai Unió egész területén.

Mit kell tartalmaznia a receptnek:

A receptnek nincs szigorúan meghatározott formátuma. A vényköteles esetek nagy részében elegendőnek kell lennie a kiállított receptnek, így az EU-ban a gyógyszertárakban nem lehet problémája az orvos által felírt recepttel. A vénynek azonban tartalmaznia kell a beteg adatait, azaz a nevét és a vezetéknevét, valamint a recept kibocsátásának dátumát, továbbá információt a receptet kiállító orvosról. Tartalmaznia kell az orvos a nevét, címét és szakképesítését. Szükséges személyes vagy elektronikus aláírás is. Természetesen a gyógyszerekkel kapcsolatos információk is elengedhetetlenül fontosak. A recepten fel kell tüntetni a nevet, az alkalmazás módját, a mennyiséget, az adagot és a gyógyszer erősségét.

Utazás előtt ellenőrizze, hogy minden ki van-e töltve a recepten, annak érdekében, hogy elkerülje a gyógyszerek kiadásával kapcsolatos problémákat. A gyógyszerek kiadását az adott állam belső rendelkezései is szabályozzák, ezért azok kiadására az adott állam jogszabályai vonatkoznak. Előfordulhat, hogy nem kap annyit a gyógyszerből, mint amennyit a recept tartalmaz.

Ha Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkezik, akkor ugyanazokra az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokra jogosult, mint az adott országban biztosított személyek. A gyógyszer kifizetésekor mutassa be az egészségügyi kártyáját is. Így ugyanazt a díjat fizeti majd, mint az adott országban biztosított személy.

Soha ne felejtsen el a nyugtát kérni, annak érdekében, hogy utólagos visszatérítést kérhessen.

A személyes használatra szánt gyógyszerek probléma nélkül átvihetők a határokon. Ugyanígy, személyes felhasználásra szánt gyógyszereket külföldről is hazahozhat. Akkor is, ha például a gyógyszereket még nem engedélyezték az Európai Unióban. Kivételt képezhetnek azonban a fájdalomcsillapító gyógyszerek, például a morfin, a metadon vagy a metilfenidát. A betegek általában a vakáció időtartamára elegendő mennyiségű, előírt gyógyszert vihetnek magukkal. A legjobb, ha a gyógyszer használatának szükségességét maga az orvos igazolja (lehetőleg angolul), és igazolást az utas magával viszi a nyaralásra. Fontos feltüntetni az adagolást, az összetevőket és az utazás hosszát. Néhány országba azonban teljes mértékben tilos bizonyos gyógyszerek bevitele.

A biztonság kedvéért, a gyógyszerek kivitelének és behozatalának szabályairól érdeklődjön az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél. Például az Egyesült Arab Emírségek tiltják a fájdalomcsillapítók behozatalát. Főleg, ha kodeint vagy tramadolt tartalmaznak. Ha az utasnál ilyet találnak, pénzbírságot kaphat, vagy még rosszabb esetben börtönbe is kerülhet. Szingapúrban az orvosi igazolás nélküli altatók bevitele tilos. Az altató hatású gyógyszerek és a kodeint tartalmazó tabletták bevitele Indonéziában is tiltott.