Oldalunk cookie-kat (sütiket) használ a maximális felhasználói élmény biztosításához. Ha folytatja az oldal használatát, feltételezzük, hogy elfogadja ezt a tényt.

UTAZÁS KÍNAI ÁTSZÁLLÁSSAL

A Kínába történő belépésre vonatkozó vízumszabályok meglehetősen bonyolultak és szövevényesek. Ha Ön ebbe az országba szeretne utazni, kérjük feltétlenül ellenőrizze a Kínai Nagykövetségen elérhető aktuális információkat.

Az alábbiakban szeretnénk részletesebb tájékoztatást nyújtani arról, hogy milyen szabályozások vonatkoznak azon ügyfeleinkre, akik közvetlen továbbutazással vagy közbenső megállással (tranzit tartózkodással) szállnak át Kínában egy harmadik országba induló járatra. 

Amennyiben Kínát tranzit országként választja és a legközelebbi járattal tovább kíván utazni egy harmadik országba, nem szükséges vízumot igényelnie (kivéve az Ürümcsiben való átszállást). 

A Kína területére tranzitálási szándékkal történő belépésnek többféle módozata lehetséges: létezik 24 órás, 72 órás, valamint 144 órás tranzit vízummentesség. Ezekre a belépésekre konkrétan meghatározott szabályok vonatkoznak. A vízummentes belépéshez az utasnak már a belépéskor rendelkeznie kell az alábbiakkal:

  • érvényes úti okmány (magánútlevél), 
  • a továbbutazást biztosító érvényes repülőjegy (kínai átszállással)
  • indokolt esetben a célországba (harmadik országba) szóló érvényes vízum 
  • A turisták csak az adott belépési terület közigazgatási határán belül tartózkodhatnak, azt nem hagyhatják el (ha Beijing-be (Peking) érkezik, akkor nem szabad elhagynia Beijing-et, ha Chengduba érkezik, akkor nem hagyhatja el Chengdut) 
  • Fontos feltétel továbbá, hogy a kiindulási ország és a továbbutazás célországa nem lehet azonos, illetve, hogy a Kínába történő be- és kilépés csak ugyanazon a repülőtéren történhet.

Ügyfeleink tehát az alábbi vízummentes tranzitálási lehetőségekkel élhetnek:

Átszállás / átszállás megállásal Ürümqi-ben

Tranzit vízumra minden esetben szükség van.

24 órás tranzit vízummentesség

A szárazföldi Kína összes repülőterén és határátkelőhelyén (tehát légi, vasúti vagy vízi úton érkezőkre) is érvényes ez a szabály, de az utasnak rendelkeznie kell egy, a  Kínából történő továbbutazást biztosító átszállójeggyel vagy repülőjeggyel az adott 24 órás időszakon belül. A 24 órás vízummentes tranzitálás feltétele az is, hogy nemzetközi repülőjárattal utazó utasok a reptéri tranzit zónát nem hagyhatják el. Ha 24 órán belül két induló járat is van Kínából, ingyenesen kérheti a közvetlen tranzitot. 

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy 24 órás tranzitra nincs lehetőség Yanji-ban, Mudanjiang-ban, Huangshan-ban és Fuzhou-ban. Ezen repülőtereken történő átszálláskor mindig szükség van a vízum előzetes intézésére a budapesti Kínai Nagykövetségen.

72 órás tranzit vízummentesség

A magyar útlevéllel rendelkező utasok, akik nemzetközi járaton utaznak egy Kínán kívüli harmadik országba, tizennyolc kínai nagyvárosban élhetnek a 72 órás vízummentes tranzitálás lehetőségével. Ezek a következők (angol írásmód szerint): Beijing, Shanghai, Chengdu, Chongqing, Shenyang, Dalian, Xian, Guilin, Kunming, Hangzhou, Xiamen, Wuhan, Tianjin, Harbin, Nanjing, Changsha, Guangzhou és Qingdao.

Azok az utasok, akik Guangzhou, Chengdu, Qingdao vagy Changsha repülőterein szállnak át. Utazhatnak az adott tartományban, de az országba való belépésnek és a kilépésnek ugyanazon repülőtéren kell történnie.

144 órás tranzit vízummentesség

144 órás tranzit lehetséges Shanghai városban, valamint a szomszédos Zhejiang és Jiangsu tartományokban (Nanjing, illetve, Hangzhou városok nemzetközi repülőterein), Xiamen nemzetközi repülőterein, Beijingben, Tianjinben és Hebei tartományban (Shijiazhuang és Qinhuangdao városok nemzetközi repülőterei), valamin Liaoning tartományban (Shenyang és Dalian városok nemzetközi repülőterei), Guangzhouban, Chengduban, Wuhanban, Qingdao-ban, Kunmingban. Szemben a 72 órás belépéssel, ebben az esetben szabadon mozoghat a tartományok között. Felhívjuk azonban szíves figyelmét, hogy a shanghai-i látogatás csak Hangzhou és Nanjing tartományokkal kombinálható (Beijing-el nem). A Beijing-i látogatást csak Hebei tartománnyal és Tianjin autonóm városával lehet kombinálni (Shanghai-jal nem). A Guangzhou, Chengdu, Qingdao vagy Changsha repülőterein átszálló utasok az egész tartományban utazhatnak. A turisták mozgása a belépés területére korlátozódik és a csatlakozó járatnak ugyanarról a repülőtérről kell indulnia.

Egyéb kivételek

Ha tranzitként utazik ezekben a városokban: Beijing, Chongqing, Harbin, Guilin, Kunming, Wuhan, Xiamen vagy Tianjin. Nem hagyhatja el az adott várost.

Ha Xian Xianyang Repülőtéren száll át, akkor Xian és Xianyang közigazgatási területén belül mozoghat.