Oldalunk cookie-kat (sütiket) használ a maximális felhasználói élmény biztosításához. Ha folytatja az oldal használatát, feltételezzük, hogy elfogadja ezt a tényt.

12 EGYEDÜLÁLLÓ HELY SZLOVÉNIÁBAN

Slovinsko je jedna z nejkrásnějších zemí Evropy a přitom se stále vyhýbá zájmu masového turismu. Díky své rozloze se však můžete ubytovat na jednom místě a postupně navštívit všechny důležité památky a zajímavosti. Slovinsko má také velké množství hotelů s termálními lázněmi za velice výhodné ceny. V lázních můžete po výletech prožít zasloužený odpočinek. Středomořské klima zaručuje celoročně příjemné teploty. Julské Alpy zas jsou ideální pro zimní sporty či letní turistiku. Slovinsko rozhodně stojí za návštěvu, tak jej neváhejte navštívit. Je také jedinou zemí, která v roce 2016 získala označení Zelený cestovní cíl.  Slovinsko samo o sobě je velice zelené, ale díky ekologickému turismu je zaručený šetrný přístup k přírodě a udržitelnosti.

1. Ljubljana

Ljubljana, amely Szlovénia fővárosa, egyben legnagyobb városa, megközelítőleg 280 000 lakost számlál. A város építészetében a szomszédos Olaszország és Ausztria kulturális hatása tükröződik. Különösen szép az óváros és a ljubljanai vár. A város építésében Plečnik építész is részt vett, aki a prágai vár egyes részeit is rekonstruálta Masaryk alatt. Ljubljana, amely Ljubljanica folyó két partján terül el, egyben kulturális központ is, ahol rengeteg galéria található.

2. Aktív kikapcsolódás Bovecben

Bovec Szlovénia északi részén található. Ez a hegyi város számos lehetőséget kínál az aktív kikapcsolódásra vágyók számára. A folyó kiváló kajakozási, raftingolási és a canyoning túra lehetőséget kínál az ide látogatóknak. A túraútvonalak össze vannak kötve egymással, és különböző nehézségi fokúak lehetnek. Az egyszerűbb túraútvonalak Sušecből indulnak. Végighaladva a barlangokon, meglátogathatja a Globoški kanyont, vagy akár fürödhet az egyik természetes medencében is. 

3. Idilli Zelenci-tó

A kékeszöld színű Zelenci-tó Bovectől nem messze, egy természetvédelmi területen, a Triglav Nemzeti Parkban található. Ez Szlovénia egyik legszebb nemzeti parkja, és mindenképpen megér egy látogatást a vad természet, drámai hegyi panorámaképek és a mindenütt jelenlévő növényzet miatt. A tó közelében több forrás is található, a természetvédelmi terület pedig számos egyedi növénynek ad otthont. A mocsaras tájon fahidak vezetnek át, annak érdekében, hogy a látogatók ne zavarják a fészkelő madarakat.

4. Bledi-tó, avagy a legtöbbet fényképezett hely Szlovéniában

A tó, amely a Gorenjska régióban, Bled városának közvetlen közelében található, minden bizonnyal sokaknak ismerős már internetes fotókról. A festői látképet a tó közepén lévő kis sziget adja a Szűz Mária mennybemenetele templommal. A templom bejáratához 99 lépcsőfokot kell megmászni. 

Ha már felértünk, jól tesszük, ha nem felejtjük el megszólaltatni a templom harangját. A legenda úgy tartja, hogy a harang teljesíti a kívánságokat. De hogyan lehet eljutni a szigetre? Az ide látogatók a lehetőségek széles skálájából választhatnak. Utazhatnak hajóval, bérelhetnek hajót és evezhetnek, vagy akár úszhatnak is, ha nem felejtenek el magukkal vinni fürdőruhát. A nyáron kellemes hőmérsékletű tó, mindössze 80 km-re található az osztrák határtól. Télen élvezheti a téli sportokat a síközpontok valamelyikében.

5. Látogasson el a Postojnai Barlang Parkba

Ez a barlang az egyik leglátogatottabb barlang Szlovéniában. A barlangi túra 5 km hosszú, de választhatja a barlangi vonatot is, így csak 1,8 km-ert kell sétálnia. A barlangban számos jelenség felfedezhető, például sztalagmitok (álló cseppkövek), sztalagnátok (cseppkőoszlopok), függőcseppkövek és a barlang tavai. Ebben a barlangban él a barlangi vakgőte, becenevén baba sárkány is. Ez egy endémiás kétéltű, és csak a Dinári karsztvidéken található. A legszebb sztalagmit öt méter magas és érdemes megnézni minden szögből, mivel a különböző fényviszonyok alatt kicsit más színű.

6. Múzeumvonat lélegzetelállító panorámával

A Bledi-tó partjáról, az ide látogató panoráma vonattal utazhat tovább. A vonat a Jesenice vasútállomástól kb. egy óra alatt ér a fővárosba. Itt átszállhat a gőzmozdonyra és átutazhat a gyönyörű szlovén vidéken. Láthatja Bled gyönyörű városát, a Júliai-Alpokat és a Bohinji-völgyet. Majd áthaladhat a gyönyörű kőhídon, amelyet a türkizkék Soča folyó fölé építettek. A vonat csak bizonyos időszakokban közlekedik, ezért tanácsos előzetesen érdeklődni.

7. Város a Dráva partján

Maribor, amely közel fekszik Ausztriához, Ljubljana után Szlovénia második legnagyobb városa. A városnak van gyönyörű kastélya, katedrálisa és bazilikája is, de összességében az egész óváros nagyon szép. Színes, barokk házak és mögöttük a Pohorje-hegység panorámája. Télen a maribori Pohorje síterület kínál kikapcsolódást az ide látogatók számára. A város környéke szőlőültetvényeiről ismert, az ország legjobb bora a Goriška régióból származik.

8. Koper, egy város az Adriai-tengeren

Koper a legfontosabb kikötőváros Szlovéniában. A város fontosságát nem csak a kikötő adja, hanem a történelmi városközpont is, amely a 15. századból származik. Itt láthatjuk az újjáépített palotát és a Szent Mária-székesegyházat. Érdemes átsétálni a város szűk utcáin és élvezni a szlovén gasztronómia nyújtotta élményeket.

9. Piran - a szlovén tengerpart gyöngyszeme

Az Adriai-tenger partján található egy másik gyönyörű város is, Piran. A város  közvetlenül az olasz határon helyezkedik el, így Velence építészete jelentősen befolyásolta és mediterrán hangulatot kölcsönzött a városnak. A főtér a Tartini tér. Innen könnyen elérhető a legtöbb látnivaló, mint például a velencei ház, a Szent György-székesegyház és a várostól nem messze található számos sószárító is.

10. Velika Planina fennsík, alpesi falu a Júliai-Alpokban

Ha szeretné felfedezni a hagyományos építészetet az Alpok közepén, látogasson el Velika Planina-ra. Itt felfedezheti az Európában kevés megmaradt alpesi falu egyikét. A falu a Kamniška-Bistrica-Tal és Šimnovec között közlekedő felvonóval érhető el. A látogatás a nyár végén a legszebb, mivel a pásztorok  ekkor terelik vissza teheneiket Velika Planinába, és a tehén harangok mindenütt hallhatóak. Ehhez járul hozzá a gyönyörű kilátás az egyedülálló alpesi természetre. 

11. Celje vára

Ez a történelmi vár Szlovénia keleti részén található. Egyike a legnagyobb szlovén váraknak. 1333-ban Celje urának tulajdona lett. Később sok gazdát cserélt bonyolult arisztokratikus vitákban, amelyek gyakran gyilkosságokba torkollottak. 1456 óta a vár elvesztette jelentőségét, és lassan elkezdett szétesni. Szerencsére azonban végül helyreállították, így ma is látogatható. Júniustól augusztus végéig tart nyitva. A vártól 12 km-re, Žalecben meglátogathatja Európa első sörkútját. Ötféle sört kóstolhat meg, amelyeket maga csapolhat.

 

12. Predjama - a sziklába épült vár

Ez a Ljubljanától 40 km-re található vár méltóságteljesen emelkedik a Lokva folyó felett mintegy 123 méterrel. A vár egy barlangrendszerhez kapcsolódik, amelyben Szlovénia második legnagyobb barlangja is található. A vár első említése 1274-ből származik, és a 15. században kiterjedt reneszánsz rekonstrukción ment keresztül. A sziklafalban lévő elhelyezkedése miatt a vár nagyon egyedi, ezért mindenképpen érdemes meglátogatni.